Home FREE VISION МЕДИЯ ВИДЕОБОКС CUL ФИЗ ЮЗУРУ ХАНЮ: Небе и Земя в едно | YUZURU HANYU: Heaven & Earth in one

ЮЗУРУ ХАНЮ: Небе и Земя в едно | YUZURU HANYU: Heaven & Earth in one

ЮЗУРУ ХАНЮ: Небе и Земя в едно | YUZURU HANYU: Heaven & Earth in one
0

In ENGLISH bellow

~ ~ ~

Подготвил: Ралица Благовестова

~ ~ ~

“Никога не се чувствам като шампион. Винаги търся предизвикателствата.”
~ Юзуру за CBC Sports ~

~ ~ ~

Да се порадваме с “чудото на леда” Юзуру Ханю
в надпреварата му със себе си и гравитацията

~~~
Нека започнем с това видео, очертаващо исторически какво е специалното в четворните скокове на Юзуру Ханю. Накратко, както спортните коментатори отбелязват: “Въпросът не е в това, че е изпълнен четворен скок, а в качеството на изпълнението. Самото пързаляне е красиво. Деликатното докосване. Скоростта. Всеки детайл. Всичко от глава до пети.”

Можем да кажем, че уникалното в изпълненията на Юзуру е целостта на красивия съюз между артистичност и техничност, изящество и издръжливост, детска игривост, но и истински хъс.

Да, има хора, покоряващи върхове в сферата на своите занимания, които не просто печелят награди, социално внимание и материални блага, но преди всичко печелят сърца. С цялото си излъчване, поведение и реакции на всичко случващо се с тях, около тях и в света, се превръщат в непресъхващ извор на радост и усмивки за наблюдаващите. Точно такъв е случаят и с японския фигурист, “чудото на леда”, Юзуру Ханю. Той е от хората, които напълно въплъщават тезата, че не са важни просто постиженията, а най-вече Пътят и начинът, по който си го вървял. Точно каквото е посланието в избраната от самия Юзуру музика Небе и Земя (2020), посветена на един от най-забележителните водачи в историята на Япония, Уесуги Кеншин, чиито завети са образец за японците днес. “Волната ми програма може да се нарече ‘битка в безмълвието на света’. Уесуги Кеншин наистина е обичал битката вътре в себе си, въпреки че постоянно се е изправял и пред външни конфликти. Как се вписва посланието в моята история е, че обичам фигурното пързаляне и се фокусирам само върху това в състезанието” – коментира Юзуру, допълвайки “Реших, че би било хубаво да поговорим за стойността на битките. Дори само за миг да просветне или да даде сила на някого да се бори, би било чудесно.

~~~~~~~~~~

Някои от заветите на Уесуги Кеншин, наричан заради непобедимостта си в битките, в които е влизал, “драконът от Ечиго” и “бог на войната”:

– “Ако не проявяваш арогантност, няма да загубиш уважението на хората.”
– “Ако нямаш лични амбиции, ще направиш онова, което е необходимо и правилно.”
– “Поддържай ума си чист и ще бъдеш безстрашен.”
– “Оставай оптимистично настроен и ще живееш във вътрешен мир.”

~~~~~~~~~~

Интересен детайл е, че във филмовата екранизация, светонагласите на Уесуги са преценявани като детински от опонентите му, защото носят дух на идеализъм и нравствена чистота. И съвсем в унисон, забавните по детски моменти и сияйната усмивка като че ли са постоянен спътник на Юзуру, често дори и в състезанията на ледената площадка. Забелязах извънредната грация и лекота на изпълненията му още с първия видео-клип, който случайно ми бе поднесен на вниманието около половин година преди да го открия наистина. При втората ми среща с неговите изяви вече видях, че изяществото и лекотата, излъчвани от Юзуру на леда, са същностна част от лъчезарния му, оптимистичен, целеустремен и проницателен характер.

~~~~~~~~~~

~~~~~~~~~~

Да си двукратен олимпийски шампион не е лесно постижение. Още повече след неочаквани и дори нелепи сериозни контузии, както е в неговия случай. Но запознавайки се по-детайлно с пътя на Юзуру към върховете във фигурното пързаляне през годините, видях несмутената и по детски очарователна вяра, че всичко е постижимо и той може да го направи.

ЛИНК:
Пътят на Юзуру от контузия до 6 световни рекорда (из документален филм 2015).

~~~~~~~~~~

SuperM We Do  | NCT 127 Superhuman 😀

~~~~~~~~~~

Превод на надписите от снимките по-долу:

— Какъв поглед само! Като на свирепо божество/дух. Въпреки, че изражението ти омекна бързо след това, какво си мислеше все пак в този момент?

— “Направих го най-сетне!” Това си мислех. Нещо от рода сякаш казвам: “Видяхте ли?! Видяхте ли това?!  Мога да го направя!”

— Изглежда сякаш в теб живее някакъв звяр… :)

~~~~~~~~~~

EXO Monster | SuperM Tiger Inside 

~~~~~~~~~~

Особено интересно ми бе едно видео с компилация от комични негови падания и ставания. (Виж някои от сладурските падания на Юзуру.) Както не един коментатор отбелязва, когато Юзуру е в стихията си, скоковете му са неповторими, а когато не е, дори паданията му са красиви. Изобщо, падайки, става с усмивка. Падайки, се отупва комично и продължава напред. Падайки, не приема, че светът вече е свършил и мечтите приключват дотук. Падайки, не затъва в мисловния капан на самосъжаления, обвинения и самообвинения, а подобно на любимеца ми Бекхьон от EXO, просто приема, че с полагането на нови усилия следващия път всичко ще е по-добре, и по-добре, и по-добре… И защо не? :)

Ето това е лекотата, която се вижда в изпълненията му. Има свобода от земно притегляне в мисленето. Същностна част от характера му е! И чудото на такива личности ни отвежда наистина към новите светове на утвърдена в земното битие радост. “Вижте, направих го!” С други думи: “Радвайте се, дерзайте, Аз победих света!” (Йоан 16:33) Това означава, че и вие можете, но разбира се първо трябва да си вземете кръста и да вървите Пътя :) Без отчаяние. Но за да демонстрирате възкресение, първо трябва да позволите… да ви отпишат. Хм.

(П.С. В крайна сметка случайно или не Юзуру Ханю се класира 4-ти на Олимпиадата в Пекин, не успявайки да се задържи след изпълнението на заветния четворен Аксел. Както знаем, 4-ката е Кръстът на Разпятието, когато се води битката между Духа и материята и от все сърце се надявам Юзуру да има душевните сили да завърши успешно мисията си с овладяването на материалното в сферата на фигурното пързаляне!)

Изключително интересно ми бе да изследвам пътя му на възстановяване след тежката контузия преди Олимпиадата 2018 г. Отново от гледна точка на светонагласата. Сякаш му е била дадена не за да го спре, а за да самоопознае собствените си възможности и принципно възможностите на човешкото тяло, които с деликатна и системна работа могат да бъдат отключвани и усъвършенствани, за да служат по-добре и по-добре в избрания път. Юзуру си изобретява свои упражнения за раздвижване преди да е възможно изобщо да стъпи отново на леда. Изследва усилено човешката анатомия и други близки спортни дисциплини като гимнастика и скок на дължина, за да разбере механизмите на успешните изпълнения. А през 2020 г. се дипломира от престижния институт за изследвания Waseda в Япония, с проучване и създаване на технология за 3D визуализации и анализ на заснемани скокове, с което да се подобряват уменията на трениращите. Още като тийнейджър си създава и собствена компютърна програма за изчисляване на сумарната техническа сложност на изпълненията си. И не само това. За тримесечната си принудителна пълна почивка преди зимната Олимпиада в Корея 2018 г. Юзуру Ханю споделя в интервю: “Имаше много различни области на знанието, които ме заинтригуваха да науча повече.” А след уточняващото запитване от страна на журналиста “Изглежда, че всъщност си напреднал по време на контузията си?”, отговаря: “Да, открих неща, които съм пропускал при обичайните си тренировки. В някакъв смисъл това се оказа една добра възможност за мен да науча нови неща.

Във видеото по-долу, посветено на няколко гениални фигуристи, които ще видим в Пекин 2022, разбираме, че Юзуру сам създава иновативния си подход на трениране като освен специфичните си леки физически упражнения, в периода, в който се възстановява от контузията, е започнал да си представя движенията си на леда и да приземява мисловно скоковете си.

Дали тази година Юзуру успешно ще приземи в Пекин ’22 непостижимия 4.5 в ротация скок Аксел не е толкова важно дори, защото той вече го е направил в себе си (виж и опита му за четворен Аксел от тренировката в Пекин ’22), но все пак от сърце му пожелавам да реализира на ледената площадка немислимото до вчера, за да окуражи и усмихне всички, които очакват бариерата да бъде премината! Нека го направи, когато всичко е събрано в една фокусна точка на лична вътрешна сила, концентрация, лекота и предоставени външни условия. Когато е спечелена битката вътре, въпрос на време е тази ментално реализирана вече възможност да получи и физическата си манифестация, ставайки достояние и за другите хора насетне.

~~~~~~~~~~

Превод на надписите от снимките по-долу:

Юзуру: “Това е като стена, създадена от човечеството. Стената за възможността да се направят 4.5 завъртания във въздуха. Тъй като тази стена е толкова стръмна и висока, имам чувството, че изкачам връх сега.

Въпрос към известния японски гимнастик Кохей Учимура: “Какво мислите за мечтата на Юзуру да постигне черворен Аксел?” Отговорът му: “Това не е битка с някой друг, това е битка със самия себе си.” На друго място споделя, че няма човешко същество, което може да мине през тази стена, но Юзуру би могъл да направи все пак този пробив.

~~~~~~~~~~

“И целият свят ще те следва, докато преодоляваш препятствията.
И накрая всички ще пристигнат там.”

~ Татяна Тарасова (треньор) за Юзуру, Worlds 2019 ~

(П.С. Ето, че няколко месеца след Олимпиадата в Пекин вече знаем, че младият фигурист и почитател на Юзуру, Иля Малинин, успява да приземи в тренировки достатъчно добре този до вчера непостижим скок! Но цялостта на представянето като че ли само единици са в състояние да следват все пак, което е нормално и разбираемо.)

~~~~~~~~~~

Тъкмо тези дни слушах Мелън-Томас Бенедикт да говори как осъзнава в Близкото си до смъртта да преживяване, че човешките същества се лекуваме Отвъд от травмите на земния си живот като Светлината на Висшето съзнание, в която се къпем, изтрива всичките ни глупави ограничаващи вярвания, които можем да си създадем и си създаваме тук :) Така и Юзуру трябва да пренапише първо в себе си и след това за света, вярата какво Е и какво НЕ Е възможно, за да направи утвърдена земна реалност мечтата си. Пренаписвайки в преломен житейски момент мисловните си самопрограмирания, всъщност и реално се лекуваме от “нелечимите” си уж заболявания. Може би затова ни е казано да бъдем като децата – да носим чистота в съзнанието си, с която да реализираме Небесното царство на Земята. Пожелавам си епохата, в която ще сме направили тази връзка реалност, да ни чака вече зад ъгъла!

Из видеото на Мелън: “Всъщност ние искаме да сме тук и искаме Небесното царство на Земята. Това е истинската радост! Да си на Земята без Дух е ад, а да си от Другата страна без тяло не е всичко, което трябва да бъде. Но съчетанието на двете в едно е идеалната ситуация.”

Небе и Земя в едно!

~~~~~~~~~~

~~~~~~~~~~

Prepared by Ralie Blag – Alita

~ ~ ~

“I never feel like a champion. I’m always a challenger.”
~ Yuzuru for CBC Sports ~

~~~~~~~~~~

Let’s rejoice over the “miracle of ice” Yuzuru Hanyu
in his race with himself and gravity

Why not we start with this video, outlining historically what’s so special about Yuzuru Hanyu’s quadruple jumps. In short, as sports commentators note: “It isn’t just the quads, it’s the quality of the quads. It isn’t just the jumps, the skating is beautiful. The delicate touch. The speed. Every detail. Everything from top to bottom.

It’ll be correct to say that the uniqueness of Yuzuru’s performances lies in the integrity of both beauty and athletics, artistry and technicality, elegance and endurance, childish playfulness and spirit.

Yes, there are people who conquer the top in their field of activity, and who not only win medals, social attention, or whatever material but above all win hearts. With all their radiance, attitude, and reactions to everything that happens to them, around them, and in the world, they become a never-ending source of joy and smiles for their followers. This is exactly the case with the Japanese figure skater Yuzuru Hanyu. He is one of those people who fully embodies the belief that it is not just the achievements that are important but most of all the Path and the way you walked it. This is exactly the message in Yuzuru’s own selection of music, “Heaven & Earth” (2020), dedicated to the remarkable leader in Japanese history, Uesugi Kenshin, whose principles of life had been imprinted in the heart of many Japanese to this day. “My free program can be called ‘battle in the silence of the world‘. Uesugi Kenshin really loved the battle within himself, although he constantly faced external conflicts. How the message fits into my story is that I love figure skating and I only focus on that in the competition,” Yuzuru explained. “I thought it would be good to talk about the value of fighting. Even if for just a moment it could light up or give someone strength to fight on, that would be wonderful,” – he continued.

~~~~~~~~~~

Some of the principles of Uesugi Kenshin who was called “the dragon of Echigo” and “god of war” for his invincibility in the battles in which he entered:

— “If you don’t show arrogance, you won’t lose people’s respect.”

— “If you have no personal ambitions, you will do what is necessary and right.”

— “Keep a right mind and you will be fearless.”

— “Stay optimistic and you will live in inner peace.”

~~~~~~~~~~

Quite interesting detail is that in the film adaptation, Uesugi’s worldviews are considered childish by his opponents. And in unison, childlike cute moments and a radiant smile seem to be a constant companion of Yuzuru often shown even in the competition on the ice. I noticed the extraordinary grace and ease of his performances with the first videos that were brought to my attention some time ago. At my next meeting with his performances, I already got that the elegance and lightness radiated by Yuzuru on the ice are an essential part of his radiant, optimistic and insightful nature.

Being a two-time Olympic champion is not an easy achievement. Even more so after unexpected and quite ridiculous serious injuries, as in his case. But as I learned more about Yuzuru’s path to the top of figure skating over the years, I saw the smiling and childlike charm of his belief that everything is achievable and he can do it.

Falling, he gets up with a smile. Falling, he beat the dust out comically and moves on. (See some cute falls of Yuzuru.) Falling, he does not accept that everything is over and the dreams end here. Falling, he does not fall into the trap of self-pity, accusations, and self-accusations, and like my bias Bekhyun from EXO, he simply accepts that with new efforts next time everything will be better, and better, and better… And why not? :)

This is the ease that can be seen in his performances. There is freedom from gravity in thinking. It is an essential part of his character! And the miracle of such personalities really takes us to the new worlds of joy established in earthly existence. “In this world, you will have trouble. But take heart! I have overcome the world.” (John 16:33) This means that you can too, but of course, you must first take up your cross and walk the Path :) Without despair. To show off a resurrection though, you must first allow… to be a goner. Hmm. (In the end, he ranked 4th at the Olympics, and 4 is the Cross of the Crucifixion when the battle between Spirit and matter takes place. I hope he has the mental strength to successfully complete his mission by mastering the material.)

It was extremely interesting for me to explore his path from a serious injury to recovery before the 2018 Olympics. Again in terms of worldview. As if it was given to him not to stop him but to further explore his own capabilities and, in principle, the capabilities of the human body, which with delicate and systematic work can be unlocked and improved to serve better and better in the chosen walk. Yuzuru invents his own movement exercises to practice until he can even step on the ice again. He was intensively researching human anatomy and other related sports such as gymnastics and long jump in order to comprehend the technique of successful performances.

In 2020 he also graduated from the prestigious Waseda Research Institute in Japan, with a thesis on the development of 3D motion graphic technology for visualizations and analysis of captured jumps and this way to improve the skills of trainees. As a teenager, he created his own computer program to calculate the total technical complexity of his performances. And not only this. Yuzuru said in an interview about his three-month forced full break before the 2018 Winter Olympics in Korea: “There are many different areas of knowledge that intrigued me to learn more.” And after the clarifying question from the journalist: “It seems that you actually progressed during your injury?”, He answers “Yes, I discovered things that I wouldn’t have during my usual training practice. In a way, it turned out to be a good opportunity for me to learn new things.

Whether Yuzuru is going to successfully land this year in Beijing ’22 Olympics the unattainable 4.5 rotations in the quad Axel jump is not so important even because he has already done it for himself. (See his 4A attempt at Beijing’ 22 practice) I still sincerely wish him though to show off on the ice how the unthinkable yesterday is a reality today and this way to encourage and to make smile everyone who expects the limits to be finally pushed away! Let him do it when everything is gathered in one focal point of personal inner strength, concentration, easygoingness, and appropriate conditions. When the battle inside is taken it’s only a matter of time before one’s mentally conquered achievement to have its physical manifestation becoming this way available to others as well in the future.

~~~~~~~~~~

It was these days that I listened to Mellen-Thomas Benedict talk about how in his near-death experience he realizes that human beings are healed from their earthly traumas on The Other Side once they’re bathed in The Light the Higher Consciousness and with this, all the stupid limiting beliefs that we can adopt here are erased :) So Yuzuru similarly has to rewrite first for himself and then for the world the belief what is and what is not possible in figure skating in order to make his dream an established earthly reality. Due to rewriting our mental self-programming at a turning point in our lives we are actually being spontaneously healed from otherwise “incurable” diseases. Maybe that’s why we are told to be like children, to be pure-minded, and this way to bring Heaven on Earth. I wish that the era in which we will make this relationship a reality awaits us around the corner!

From Mellen’s video below:In fact, you want to be here, and you want to have Heaven on Earth. That’s the true joy! Now, being on Earth without spirit is hell and being on the other side without a body is not all that’s cracked up to be. But putting the two together is the perfect situation.”

Heaven & Earth in one!

КОМЕНТАРИ

Ако имаш какво да кажеш по темата - тук е мястото :)